ALERGIAK ETA INTOLERANTZIAK

Elikadura alergiak eta intolerantziak elikagaiek eragindako kontrako erreakzioak dira; zehazki, elikagai zehatz bat edo haren osagaietako bat ahoratzean, ukitzean edo arnastean. 

Elikadura alergiak immunitate sistemaren kontrako erreakzio baten ondorioz gertatzen dira.  Kasuan kasuko alergenoek larruazaleko sintomak (urtikaria, dermatitisa), arnasketakoak (errinitisa, asma) eta/edo digestio aparatukoak eragin ditzakete, eta ondorio larriagoak ere bai, hala nola talka anafilaktikoa. 

Intolerantziak mekanismo immunologikoarekin loturarik ez duten erreakzioak dira. Halakoak dituzten pertsonek ezin dute elikagai zehatz bat edo elikagaiaren osagairen bat behar bezala asimilatu, eta sintoma digestiboak pairatzen dituzte.

Eraginpean daudenentzako prebentzio modua halako erreakzioak eragiten dizkieten elikagaiak edo osagaiak ez kontsumitzea da. Horretarako, funtsezkoa da kontsumitzaileak elikagaiei buruzko informazioa edukitzea, elikagaien osaera ezagutzeko eta, zehazki, alergenoen presentziarik baden jakin ahal izateko.

1169/2011 (EB) Erregelamenduak eta 126/2015 Errege Dekretuak betebehar batzuk ezartzen dizkiete elikagai enpresetako operadoreei, kontsumitzaileari alergenoen inguruko informazioa emateari dagokionez.

Argitaratutako triptikoaren helburua jatetxe kolektiboko sektoreari betebehar horiek betetzen laguntzea da, kontsumitzaileari alergenoei buruzko nahitaezko informazioa emateko zer modu dauden zehaztuz, kontsumitzaileak zer elikagai erosi edo kontsumitu erabakitzeko aukera izan dezaten.